Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις

Θέλω να επισκεφτώ το ιατρείο. Ποιο είναι το κόστος;

Για τους πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο θεσμό του προσωπικού ιατρού οι επισκέψεις είναι δωρεάν.

Είμαι ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ σε κάποιον άλλον/δεν έχω προσωπικό γιατρό. Μπορώ να επισκεφτώ το ιατρείο ώστε να εξυπηρετηθώ;
Μπορείτε να επισκεφτείτε το ιατρείο αλλά οι επισκέψεις από μη εγγεγραμμένους πολίτες είναι επί πληρωμή.

Είμαι ανασφάλιστος. Μπορώ να επισκεφτώ το ιατρείο;

Μπορείτε να επισκέπτεστε το ιατρείο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης αλλά δεν μπορείτε να λάβετε ούτε παραπεμπτικά ούτε ηλεκτρονικές συνταγές εφόσον χρειαστεί. Για να κάνετε κάτι τέτοιο πρέπει να χρησιμοποιήσετε δημόσια δομή.

Ενημερώθηκα ότι φαίνομαι ανασφάλιστος ενώ είμαι ασφαλισμένος. Τι μπορώ να κάνω;

Μπορείτε να ελέγξετε την ασφαλιστική σας ικανότητα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΑΤΛΑΣ στη διεύθυνση https://www.atlas.gov.gr/ATLAS/Pages/Home.aspx. Επιπλέον μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών για τα ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα (1555) χωρίς χρέωση και 24 ώρες το 24ωρο.

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού στο ιατρείο;
Για ραντεβού ΕΟΠΥΥ μπορείτε να χρησιμοποιείτε την ηλεκτρονική πλατφόρμα finddoctors.gov.gr. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Οι πολίτες που δυσκολεύονται στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και οι μη εγγεγραμμένοι μπορούν να καλούν στο ιατρείο τις ώρες λειτουργίας του.

Έχω λάβει κάποια αποτελέσματα ή έχω ένα έγγραφο που θέλω να στείλω στο ιατρείο. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ηλεκτρονικά μέσα όπως e-mail;

Σε γενικές γραμμές η εκτίμηση των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται δια ζώσης στο ιατρείο και όχι απομακρυσμένα και απαιτείται ραντεβού. Σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε χρήση ηλεκτρονικών μέσων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία.

Έχω άυλη συνταγογράφηση. Μπορείτε να μου στείλετε τις συνταγές ή τα παραπεμπτικά μου ηλεκτρονικά χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτώ το ιατρείο;

Άυλη συνταγογράφηση σημαίνει συνταγογράφηση χωρίς εκτύπωση και όχι χωρίς επίσκεψη. Σύμφωνα με το νόμο απαιτείται παρουσία του πολίτη στο ιατρείο για κάθε ιατρική πράξη ακόμα και αν πρόκειται για άυλη συνταγογράφηση. Μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ο γιατρός δύναται να συνταγογραφήσει για έναν πολίτη χωρίς τη φυσική του παρουσία.

Είμαι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό. Μπορώ να επισκέπτομαι άλλους γιατρούς;
Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό δεν περιορίζει τις επισκέψεις σας σε άλλους γιατρούς. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι δεν μπορείτε να επισκέπτεστε άλλους προσωπικούς γιατρούς πέρα από το δικό σας στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ (μπορείτε δηλαδή να πραγματοποιήσετε ιδιωτική επίσκεψη σε κάποιον άλλο προσωπικό γιατρό εφόσον είναι ιδιώτης). Η λειτουργία παραπομπών από τον προσωπικό σας γιατρό προς άλλες ειδικότητες είναι προαιρετική και ο προσωπικός σας γιατρός δε μπορεί να κλείσει ραντεβού για εσάς.

Είμαι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό. Η συμμετοχή μου στη φαρμακευτική δαπάνη ή σε παραπεμπτικά θα είναι διαφορετική όταν επισκέπτομαι άλλους γιατρούς;
Η συμμετοχή στη δαπάνη είτε είναι φαρμακευτική είτε σε παραπεμπτικά, παραμένει η ίδια είτε επισκεφτείτε τον προσωπικό σας γιατρό είτε κάποιον άλλο. Η αυξημένη συμμετοχή αφορά απλά πολίτες που δεν έχουν δηλώσει προσωπικό γιατρό και είναι ανεξάρτητη από τον γιατρό που επισκέπτονται.

Ποια είναι η συμμετοχή μου στη φαρμακευτική δαπάνη;

Η συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα εφόσον διαθέτουν προσωπικό γιατρό είναι 25%. Κάποιες παθήσεις μπορεί να έχουν χαμηλότερη συμμετοχή (π.χ. Σακχαρώδης Διαβήτης 10%) ή ακόμα και μηδενική. Για τα φάρμακα όμως, το κράτος ορίζει συγκεκριμένη τιμή αποζημίωσης. Εφόσον ο πολίτης διαλέξει ακριβότερο σκεύασμα πληρώνει το 100% της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και του κόστους του σκευάσματος, με μέγιστο ποσό (δύναται να αλλάξει) τα 20 ευρώ ανά εμβαλάγιο. Επιπλέον για κάθε συνταγή ο ασθενής καλείται να πληρώσει 1  ευρώ (δύναται να αλλάξει).

Μπορώ να έχω μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα;

Κάποιες ευάλωτες κατηγορίες πολιτών έχουν δικαίωμα σε μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη με οικονομικά κυρίως κριτήρια αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αυτά μεταβάλλονται με την εκάστοτε νομοθετική ρύθμιση. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες πρόνοιας του Δήμου σας. Ο γιατρός σας δεν επιτρέπεται να μεταβάλλει τη συμμετοχή σας αλλά αυτή ενημερώνεται ηλεκτρονικά.

Ποια είναι η συμμετοχή μου στη δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων;
Οι διαγνωστικές εξετάσεις στους δημόσιους φορείς, για όλους τους πολίτες με μόνιμη κατοικία στη χώρα, είναι δωρεάν. Οι ανασφάλιστοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το πλήρες αντίτιμο των εξετάσεων εφόσον αποφασίσουν να τις πραγματοποιήσουν σε ιδιωτικούς φορείς. Η συμμετοχή στη δαπάνη των εξετάσεων των ασφαλισμένων πολιτών σε ιδιωτικές δομές είναι 15%.

Μπορώ να έχω μηδενική συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικούς φορείς;

Κάποιοι πολίτες με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας έχουν δικαίωμα μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής σε εξετάσεις ακόμα και σε ιδιωτικούς φορείς (π.χ. αναπηρία τουλάχιστον 80%, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου).  Αν πιστεύτετε ότι μπορεί να είστε σε μία τέτοια κατηγορία ρωτήστε το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Πώς μπορώ να κλείνω ραντεβού με άλλους συμβεβλημένους γιατρούς;

Πάντα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα finddoctors.gov.gr μπορείτε να κλείνετε ραντεβού και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, είτε ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ είτε γιατρούς των δημοσίων δομών. Οι πολίτες δεν μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε γιατρούς με σύμβαση "προσωπικού γιατρού" πέρα από τον δικό τους.

Πώς μπορώ να επιλέξω προσωπικό γιατρό;

Η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://www.ehealth.gov.gr/p-rv/p. Εναλλακτικά μπορείτε να πραγματοποιήσετε την εγγραφή απ' ευθείας στο ιατρείο του συμβεβλημένου γιατρού. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πώς μπορώ να αλλάξω προσωπικό γιατρό;

Η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://www.ehealth.gov.gr/p-rv/p. Εναλλακτικά μπορείτε να πραγματοποιήσετε την αλλαγή απ' ευθείας στο ιατρείο του συμβεβλημένου γιατρού. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Δικαίωμα αλλαγής έχετε μία φορά ανά έτος εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως αλλαγή κατοικίας και για τη διαδικασία δεν απαιτείται προηγουμένως η διαγραφή σας από τον προηγούμενο γιατρό.

Δε γνωρίζω τον ΑΜΚΑ μου. Πώς μπορώ να τον βρω;

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ μπορείτε να τον αναζητήσετε εδώ. Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης, αριθμό ταυτότητας και ΑΦΜ.
Εναλλακτικά μπορείτε να επισκεφτείτε ένα ΚΕΠ.

Τι είναι οι κωδικοί ΑΗΦΥ και πώς μπορώ να τους προμηθευτώ;

Πρόκειται για κωδικούς που μπορείτε να χρησιμοποιείτε για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας ώστε να μην απαιτείται η χρήση των κωδικών TaxisNet. Τους λαμβάνετε κατά την εγγραφή σας σε προσωπικό γιατρό είτε ηλεκτρονικά (εάν έχετε προηγουμένως ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση) είτε από τον προσωπικό σας γιατρό. Κατά την πρώτη σας σύνδεση με τους κωδικούς ΑΗΦΥ θα σας ζητηθεί να τους αλλάξετε όπως εσείς επιθυμείτε.

Έχω χάσει τους κωδικούς ΑΗΦΥ. Πώς μπορώ να τους επανακτήσω;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.ehealth.gov.gr/p-rv/p εισάγωντας τους κωδικούς TaxisNet με OTP (δηλαδή μήνυμα επιβεβαίωσης στο κινητό). Επιπλέον θα χρειαστεί να γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ σας. Μετά την είσοδό σας στο σύστημα, επιλέγετε το ονοματεπώνυμό σας και στα εργαλεία διαχείρισης θα βρείτε το πεδίο "Αλλαγή Κωδικών Πρόσβασης".

Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας; Ποιος έχει πρόσβαση σε αυτόν; Πώς μπορώ να παραχωρήσω πρόσβαση σε κάποιον;

Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό φάκελο στον οποίο καταγράφεται οτιδήποτε έχει σχέση με την υγεία σας. Περιλαμβάει συνταγογραφήσεις, παραπεμπτικά και ιατρικές επισκέψεις που ενημερώνονται αυτόματα, ενώ ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί επιπλέον να καταγράφει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://www.ehealth.gov.gr/p-rv/p εισάγωντας τους κωδικούς TaxisNet με OTP (δηλαδή μήνυμα επιβεβαίωσης στο κινητό). Επιπλέον θα χρειαστεί να γνωρίζετε τον ΑΜΚΑ σας.
Πρόσβαση στον ΑΗΦΥ έχετε αποκλειστικά εσείς και ο προσωπικός σας γιατρός. Εφόσον επιθυμείτε να παραχωρήσετε πρόσβαση σε κάποιον άλλο γιατρό θα πρέπει να του δώσετε έναν αριθμό πρόσβασης.  Στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα, επιλέξτε το όνομά σας, τα εργαλεία διαχείρισης και κατόπιν την "Εφαρμογή PIN". Σε επείγουσες καταστάσεις (όπως για παράδειγμα μιας επείγουσας νοσηλείας) ένας γιατρός μπορεί εφόσον επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο υγείας σας και το γεγονός καταγράφεται ηλεκτρονικά.